TRABZON YAYLALARI


Trabzon Yaylaları



Hepimiz biliyoruz ki ”Karadeniz Yaylaları” diye meşhur bir tabir vardır. Başka hiçbir yerin yaylasına benzemezler. Soğuğuyla en delikanlı adamı bile döver, doğasıyla gözleri kamaştırır, güzelliğiyle ruhunuzu dinlendirir, atmosferiyle içinizi ferahlatır.

O kadar çok yaylası var ki hepsini anlatmak neredeyse imkansız gibidir. Ben, sizler için içlerinden gittiklerimi seçtim. Karadeniz Yaylalarına Nasıl Çıkılır ? Yayla mevsimi ne zamandır ? hepsini teker teker anlatacağım. En güncel yol bilgilerine ve yaylalardaki imkanlara varana kadar listeleyeceğim. Hadi başlayalım.

Hıdırnebi Yaylası

Akçaabat Düzköy yolu üzerinde bulunan TRT verici istasyonunu gösteren levhayı izleyerek Arpacılı ve Acısu köylerini geçip, yaylaya ulaşabilirsiniz. Yol hemen hemen her zaman açık oluyormuş. Tabi kış aylarında gitmek isterseniz yolda kalma ve geri dönme riskini göze alıp hazırlıklı gitmenizi tavsiye ederim.
Yayla düzlük bir arazi üzerine kurulu ve 1732 metre yükseklikte yer alıyor. Akçaabat’a 34, Trabzon’a ise 44 kilometre uzaklıkta. Bakkal, fırın, kahvehane, lokanta ve pansiyon Kuruçam merkezinde bulunuyor. Yaylada ise bungalov konaklama tesisleri ve kafeteryalar mevcut.








Sis Dağ Yaylası 

Giresun Trabzon il sınırında bulunan yayla 1850 metre yüksekliktedir. Giresun Eynelsin’den ya da Beşikdüzü, Salpazarı ilçeleriyle Şıhkıran mezrasından yaylaya çıkılabiliyor. (Aslında Giresun’da olarak biliniyor.)


Şalpazarı’na uzaklığı 20 kilometredir. O yüzden bu yaylayı da yazayım dedim. Her yıl Temmuz ayının üçüncü cumartesi günü ”Sis Dağı Şenlikleri ” yapılmaktadır. Olur da denk gelirseniz katılmanızı tavsiye ederim. Şalpazarı Tepebaşı mevkinden kalkan minibüslerle bölgeye ulaşabilirsiniz.








Akçaabat-Karadağ Yaylası

Akçaabat Düzköy yolu üzerinden 12 kilometresi asfalt, 28 kilometresi ise toprak olan bir yoldan ulaşım sağlanıyor. Yüksekliği 1880 metre olan yaylada bakkal, fırın, kır kahvesi, kasap ve pansiyon hizmeti veriliyor. Yöreye özgü evler ise ahşap ve bağdadi tarzda yapılmış, çok ilgi çekicidir.





Haçka Obası Yaylası 

Adını ilçenin eski adı olan Haçka’dan alıyor. Ayrıca Haçka adında da bir obası bulunuyor. Obanın ünü, Haçkalı Hocanın türbesinden geliyor. Yaylada piknik ve mesire alanları da bulabiliyorsunuz. Merkezden, belediyenin yanından kalkan minibüslerle yarım saatte ulaşılabiliyor

Yüksekliği 1785 metre olan yayla, Düzköy ilçesinin güneyinde yer alıyor. Yaylaya ulaşabilmek için ilçeden 12 kilometrelik stabilize yolu kat etmek gerekiyor.



Şolma Yaylası

Karadeniz ormanlarının mor gülleri ve sapsarı renkli zifin çiçekleriyle kaplı yayla 1800 metre yükseklikte yer alıyor. Trabzon’a 50, Maçka’ya ise 22 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Yaylaya ulaşımda iki türlü yol izlenebilir: İlki Maçka girişinden ayrılan yoldan Yeşilyurt, Örnekalan köyleri üzerinden varılan yol. İkinci seçenek ise Maçka’nın 3 kilometre ilerisinden ayrılan yol ile Ocaklı Köyü üzerinden gitmek.

Şolma Yaylasının yakın çevresinde Kulindağı, Maura ve Güzelyayla bulunuyor. Sezon içinde ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bakkal, manav ve kasap hizmet veriyor. Merkezden kalkan minibüsler de mevcut. 




Kirazlı Yaylası

Buz gibi derelerin şırıl şırıl aktığı, yeşillerin içindeki bir diğer yayla Kirazlı, 1850 metre yükseklikte yer alıyor. Buraya ulaşım Maçka-Zigana güzergahındaki Gürgenağaç köyünden, güney yönüne 7 kilometrelik toprak yolla mümkün. Maçka’ya 22 kilometre uzaklıktaki yaylada bakkal. kasap, lokanta ve telefon bulunuyor.



Lapazan Yaylası Vidana Tatil Köyü 

Buraya kadar gelmişken dönüşünüzde mutlaka zümrüt yeşili ormanı, berrak sularıyla gözleri kamaştıran Hamsiköy’e de uğrayıp yayla lokantasında sütlaç yemeyi ihmal etmeyin. Şiddetle öneriyorum. Hamsiköy’e 5 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Bekçiler mevkinde konaklama imkanları da bulabilirsiniz.

Maçka ilçesinin Güneyağaç köyünden, güneydoğu yönüne doğru 12 kilometrelik bir yolu kat ederek ulaşılıyor. Yaylanın yüksekliği 2200 metre.




Cami boğazı Yaylası

Maçka Meryemana yolu üzerinden 5 kilometre sonra yol sağa sapılıyor. Kırantaş, Akarsu köyleri ve Acısu Yaylası geçilip 30 kilometrelik yol sonrasında yaylaya ulaşabiliyoruz.
Bir diğer ulaşım ise Günüşhane-Torul-İkisu mevkii üzerinden Karaca Mağarası güzergahını izleyerek gitmek olacaktır. Cami boğazı oldukça büyük bir yayla. Bakkal, kasap, postane, lokanta mevcut. Cami Boğazı’ndan 5 kilometre uzaklıktaki yörenin en büyük gölü olan Çakırgöl’ü gezmenizi öneririm.


Uzungöl

Turizm potansiyelinin en yoğun olduğu yaylalardan birisidir Uzungöl. Haldızen Deresi Vadisi’nde heyelan sonucunda dere yatağının kapanmasıyla oluşan göl, 500 metre eninde ve 15 metre derinliğindedir. Sayısız bitki örtüsü barındıran Uzungöl, dağların arasına gizlenmiş yeşil bir düş olarak çıkıyor karşımıza.
Çaykara ilçesinin 20 kilometre kadar güneyinde yer alan Uzungöl’de konaklamak için bolca seçenek mevcut. Ne yazık ki yapılan tonlarca betonarme oteller, binalar, alışveriş merkezleri sayesinde tüm doğal güzelliğini kaybetmiş durumda olsa bile..

Her neyse az da olsa geriye kalan güzelliklerinden bahsedelim biraz. Dağlarındaki mis gibi kokan renk renk çiçekleriyle göl çevresi yürüyüş için oldukça uygun. Gölde deniz bisikletleriyle gezinti yapabilir, hatta ve hatta bir aylık maaşınızla helikopterlerle gölün üzerinde tur bile atabilirsiniz. Trabzon Çömlekçi merkezinden hareket eden Uzungöl araçlarıyla Uzungöl’e ulaşabilirsiniz. Trabzon-Uzungöl arası ise ortalama 100 kilometredir.




Sultan Murat Yaylası


Zamanında 15 gün 400 kişiyle kamp yapmışlığım vardır bu yaylada. Hey gidi günler. Doğasıyla ve atmosferiyle emin olun sizleri büyüleyecektir. Yaz mevsiminin yoğun günlerinde yaylada bakkal, kasap, lokanta ve otel hizmet veriyor.

Ayrıca, yaylada Rus işgalinden kalma şehitlik bulunuyor. Gidip ziyaret edebilirsiniz. O yükseklikte o atmosferde çok duygu durum değişikliği yaşamanız mümkün.
Her yıl 23 Haziran’da Şehitleri Anma günü yapılıyor. Ayrıca her yıl Sultan Murat Yayla Şenlikleri de yapılıyor. Yayla Çaykara’ya 23, Bayburt Aydıntepe ilçesine de 54 kilometre uzaklığındadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARADENİZİN ÖZELLİKLERİ

GİRESUN'DA GEZİLECEK YERLER