RİZE YAYLALARI

AYDER YAYLASI




Ayder Yaylası’na ulaşmak için Rize’den çıkıp Artvin istikametine doğru devam ediyorsunuz, Ardeşen ilçesinden Sahil yolundan ayrılarak Çamlıhenşin ilçesi yönüne dönerek, Fırtına Vadisi boyunca güneye doğru yönelip tırmanmaya başlıyorsunuz. Milli park statüsündeki Fırtına Vadisi Dünya’nın öncelikli korunması gereken 200 ekolojik bölgesinden birisi. Fırtına deresi bir zamanlar baraj yapımı ile gündeme gelmişti. Fakat doğal yapının bozulmasına neden olacağı için uzun bir yargı sürecinden sonra proje iptal edildi. Dereyi solumuza alıp ağır ağır yolda ilerlerken, yeşilin bin bir tonunu görünce bunun nedenini anlamakta zorlanmayacaksınız.

Fırtına Vadisinin gerçekten muhteşem bir doğası var. İnsanı kendinden geçirecek bir güzelliğe sahip. Dar ve derin bir vadi içinde akan bir dere, her yandan ona ulaşan küçük su kaynakları, bin bir çeşit ağaç ve rengarenk çiçeklerden oluşan manzara. Zaman zaman bu dere üzerine kurulmuş kemer köprülere ve yamaçlardan dökülen küçük şelalelere rastlanıyor. Tepelerinde ve yamaçlarında Karadeniz’e özgü değişik mimari tarzda evleri ve ilkel görünümlü teleferikleri unutmamak lazım.

OVİT YAYLASI






Ovit yaylasi İkizdere-İspir yolu üzerindedir.Rakımin 1000metreye kadar ulaşan yerlere kadar yayvan yapraklı ağaçlar bu yükseltiden sonra 1600metreye kadar yerini çam ağaçlarina ve 1600metreden sonra ise geniş bol yeşillikli meralara birakiyor. İkizdere merkezden yaklaşık 52 km uzaklıktadır.

Her yıl geleneksel olarak Ekşioğlu Vakfı tarafından düzenlenen Ovit Yaylası Şenlikleri, 2010 yılında birbirinden ünlü isimleri ağırladı. Son albümleriyle yaza damga vuran Tarkan ve Nil Karaibrahimgil Karadeniz`in muhteşem güzelliği eşliğinde sevenleriyle buluştu. Doğal güzellikleriyle dünya çapında nâm salan, Karadeniz’in en güzel yaylaları arasında yer alan Ovit Yaylası; 2010 yılında 3 gün boyunca sürecek olan şenliklerle renklendi. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen şenlikler 2010 yılında 6-7-8 Ağutos tarihleri arasında yapıldı. Geçtiğimiz senelerde yaklaşık 250.000 bin kişiyi ağırlayan, 2640 metre rakıma sahip olan Ovit’te eğlence doruklara çıkıyor.

GİTO YAYLASI






Rakım 2100, yeşilin en dibinde bulutların üzerinde ki yaşamın adıdır gito yaylası. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bu yayla Karadenizin bakire yaylasıdır. Telefon yok, TV yok, internet yok… Burada herşey doğal, insanıyla, yemeğiyle, hayvanlarıyla.. Gito’da dünyada olmadığınızı hissedeceksiniz.

Gito Yaylası doğa yürüyüşü yapmak ve dinlenmek için ideal bir yerdir. Bölgede alternatif turizm faaliyetlerinin yapılabileceği alanları doğaseverler tanımaya başlıyor. Doğayla baş başa vakit geçirmek, foto safariye katılmak, tracking yapmak ziyaretçilerin oldukça hoşuna gidiyor. Yörenin güzellikleri kulaktan kulağa yayılıyor. Eskiden yöreyi ziyaret eden pek çok turist, bir süre sonra birkaç arkadaşı ya da akrabası ile geri geliyor.

Vadiye çöken sisi, yemyeşil doğası ve karlı doruklarıyla yüce dağların barındırdığı güzellikleri görmek için yaylaları her yıl aralarında dağcı ve fotoğraf sanatçısının da bulunduğu çok sayıda turistler ziyaret ediyor. Bu yaylalardan biri de Çamlıhemşin yakınlarındaki “cennet” Gito Yaylası.

PALOVİT YAYLASI






Palovit Yaylası, Trovit Yaylası’nı geçtikten sonraki aşıttan aşağıya doğru inilerek ulaşılan bir yayladır. Çamlıhemşin’e 4 saatlik araba yolu uzaklığında bulunan Palovit Yaylası’nın hemen karşısında da Meleskur Yaylası bulunmaktadır.

Arabayla ulaşım şu an için tek bir yol üzerinden mümkündür. Bu yol Elevit yaylası üzerinden olup, Pazar’dan itibaren yaklaşık 4 ile 5 saat sürmektedir. Yılın 7-8 ayı (Ekim ve Mayıs arası) mevcut yol Horon Geçiti’den dolayı çığ veya kardan dolayı kapalıdır. Toplu taşıma Pazar ilçesinden günlük kalkan minibüsler vasıtasıyla yapılmaktadır. Özel arabası olanlar ise Çamlıhemşin ilçesine ulaştıktan sonra Hemşin yaylaları (Çat) tarafı yoluna girmelidir. Daha sonra sırasıyla Çinçiva, Zilkale, Elevit ve Trovit yaylası geçip, Trovit boğazını aştıktan sonra Palovit’e ulaşılır.

Palovit’e bağlanacak diğer üç adet başka araba yolu hattından Palovit deresi yolu doğal haline bırakılması kararı alınmıştır. Diğer iki yolun yapım çalışmaları ara ara devam etmektedir. Bunlar sırasıyla Hazindağ-Amlakit, ve Samistal yoludur. Bu yollarin birleştirilmesi de muhtemeldir. Şu an hiçbiri açık değildir, fakat bittiklerinde şu anki yola nazaran 1 ile 2 saat arası zaman tasarufu olması bekleniyor. Bununla birlikte, bu yollar sayesinde yaylada kalabilme süresinin 1 ile 2 ay arası artması beklenmektedir.

Bu iki yayla Apivanak Yaylası’ndan gelen dereyle birbirinden ayrılmaktadır. Palovit Yaylası, Samistal’a ulaşılan patika yolu tarafındadır. Aşıt’ın hemen karşısındaki yayladır. Palovit Yaylası Çamlıhemşin sınırlarında olmasına rağmen arka Hemşin tabir edilen Hemşin ilçesinin kullandığı bir yayladır.

Palovit ve Meleskur yaylaları günümüzde de hayvancılık faaliyetlerinin yürütülmesi itibariyle “yayla” sıfatını koruyan ve geçiş noktası olması itibariyle önemli yaylalardır. Palovit ve Meleskur yaylalarındaki mimari yapı geleneksel taş işçiliğinden örnekler taşısa da, eski özelliğini yavaş yavaş yitirmektedir. Bunda bu iki yaylaya çıkarılan araba yolunun etkisi büyük olmuştur. Palovit yaylası, Çayeli’ne bağlı Çilingir, Arsavos, Sefalı köyleri ve Hemşin’e bağlı Çaneva ve Ortaköy köyleri tarafından kullanmaktadır.

ANZER YAYLASI






Rize‘nin İkizdere ilçesine 35 kilometrelik bir mesafede yer alan Anzer Yaylası, endemik çiçek türlerinin güzelleştirdiği doğasıyla bulunduğu coğrafyanın en önemli parçalarından biri.

Anzer Yaylası’nın alanı geniş olup, Aşağı Anzer (Çiçekliköy) ve Yukarı Anzer (Ballıköy)’ sınırlarını oluşturur. Ünlü Anzer balının üretildiği alandır aynı zamanda. Bu sebepten dolayı yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı durumunda…

Anzer Yaylası hem doğasıyla hem de ünlü Anzer balına ev sahipliği yapması sebebiyle 1991 yılında turizm bölgesi olarak ilan edildi.

Fauna ve flora bakımından zengin bir bölge olan Anzer Yaylası’nda yamaç paraşütü, zirve tırmanışları ve treeking sporları için elverişlidir. Yani sadece doğada zaman geçirmek isteyenlere değil, aynı zamanda adrenalin dolu sporlara ilgi duyanlara da hitap eden Anzer Yaylası, Rize tatillerine mutlaka dahil edilmesi gereken bir nokta.

ÇEYMAKCUR YAYLASI






Ayder yaylasından 13 km olup galer düzünden sola doğru giden yoldan çıkılıyor. Konaklama ve lokanta bulunmamaktadır. Elektriği bulunmamaktadır. Aşağı Çeymakcur’un 2.5 km güneydoğusunda 2250 m rakımda aynı vadi içerisinde kurulmuş bir yayladır. İki mahalleden oluşmuştur. Aşağı Çeymakcur’a kadar gelen araç yoluna 2.5 km, İlçe merkezine ise 28 km mesafededir. Aşağı Çeymakcur ile Yukarı Çeymakcur taşlardan yapılmış tarihi bir patika ile birbirine bağlanmaktadır.

Temmuz başı ile Eylül sonu arasında kullanılan yaylada 20-25 konut bulunmakta ancak bunlardan sadece 8-10 adedi kullanıma açılmaktadır ve bu nedenle nüfus 20 civarında kalmaktadır. Tamamı taş kaide üzerine kurulmuş ahşap evlerden oluşmaktadır

Aşağı Çeymakçur Yaylası Rakım:2100

Ayder yaylasından 10 km olup galer düzünden sola doğru giden yoldan çıkılıyor. Konaklama ve lokanta bulunmamaktadır. Milli park sınırları içerisinde olan Aşağı Çeymakcur Yaylası, milli parkın kuzeydoğu sınırını oluşturan Palakcur Yaylasının hemen önündeki buzul vadisi tabanında 2050 m rakımda kurulmuştur ve 3 mahalleden oluşmaktadır. Çamlıhemşin İlçesine 25.5 km uzaklıktadır.

Eski yıllarda 60 hane ve ortalama 6-10 kişi ile 500-600 olan yaz nüfusu günümüzde 40 kişiye kadar düşmüştür. Sağlam 42, yıkık 12 evin bulunduğu yaylada her yıl ortalama 15-16 ev kullanıma açılmaktadır. Bu evler genellikle taş-ahşap olup bir miktar ahşap konut bulunmaktadır. Ayrıca 3 adet tamamen taş kullanılarak yapılmış konut vardır. Yaylaya çıkış tarihleri Haziran ayının ilk haftasına rastlamaktadır. Yayladan inişler ise Ekim ayı ilk haftasında tamamlanmaktadır.

AVUSOR YAYLASI






Çamlıhemşin’e bağlı. Araba ve yaya olarak ulaşılabilir. Ayder’den gün içinde belirli saatlerde dolmuş seferleri yapılmaktadır. Bölgede Lazlar’ın kullandığı bir yayladır. Kuzeyde Kaçkar Yaylası güneyde ise Palakçur Yaylası ile komşudur. Ayder’den Kavrun’a giderken, ilk sola sapıldığında Avusor yaylası yoluna girilmiş olur. Avusor yaylasının aşağı bölümü ahşap evleriyle birlikte genellikle taş evlerden oluşmuştur. Yaklaşık 50 ev mevcuttur. Yukarı yayla ise, çığ tehlikesinden dolayı genellikle bir insan boyundan kısadır. Yaylanın elektriği dereden sağlanmaktadır.

Özellikle soğuğa karşı tezekle örtülen bu evler, 50 civarındadır. Avusor yaylası, Kemerli Kaçkar dağının alt yerleşkesi olup, adını verdiği Avusor Gölü’yle de ünlüdür. Konaklama tesisi Simge Pansiyon.



HAZİNDAK YAYLASI





İçinde sadece 20-30 ev bulunur Hazindak Yaylası’nın Rize Çamlıheminde‘de bulunur ve ulaşımda zorluk yaşamazsınız.Ayder Yaylası üzerinden gideceğiniz bu bölge, Şenyuva Köyü’nden Pokut Yaylasına‘na varıp oradan Amlekit ‘ten 1-2 saat sürecek olan patika yoldan yürüyerek ulaşabilirsiniz.Adını Hazin Dağı’ndan almıştır bu yayla. En güzel fotoğrafları çekeceğiniz, yeni güzellikler keşfedeceğiniz yerlerden sadece biridir. Doğallığını yitirmemiş olan Hazindak Yaylası, keşif yapmayı sevenlerin ve doğanın içinde kaybolmak isteyenlerin tercih ettiği noktalar arasında… Rize geziniz sırasında Hazindak Yaylası’nı gezip görmek unutamayacağınız anlar yaşamanızı sağlayacak. Tabii Çağrankaya Yaylası‘nın, Gito Yaylası‘nın ve Ovit Yaylası‘nın büyüleyici manzaralarını da gezinize dahil edebilirsiniz.

ÇAĞRANKAYA YAYLASI





Karadeniz’in cennet şehirlerinden biri olan Rize, yıl içerisinde birçok yerli ve yabancı turistin gezip gördüğü yerler arasındadır.

Rize-İkizdere‘de bulunan Çağrankaya Yaylası, doğal güzelliğiyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Çağrankaya Yaylası’nın yerleşimi yazlıktır. Kış aylarında fazla kar yağışı görüldüğü için kullanılmıyor. Yaylaya, Küçükçayır, Çayeri, Güneysu ve İkizdere’den ulaşmak mümkündür. Özellikle Çağrankaya Yaylası’na sis çöktüğünde muhteşem bir manzara sunuyor. Rize’yi keşfetmek için plan yapıyorsanız Çağrankaya Yaylası’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Sizleri uzaktan kendine davet eden Çağrankaya Yaylası, hem gözlerinize hitap edecek hem de ruhunuza…

SAL YAYLASI

Sal Yaylası

Çamlıhemşin'den 1,5 – 2 saat süren bir araç yolculuğuyla ulaşılabilen Sal Yaylası, Pokut Yaylası'na komşudur. Pokut'tan yaklaşık 15 dakikalık bir yürüyüş mesafesiyle ulaşılabilmektedir. Özellikle 1800 metreden sonra ağaç türlerinin yetişmemesine rağmen Karadeniz yelini alması nedeniyle ağacın yetişebildiği Pokut, yıl boyunca hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Gelen ziyaretçilerin büyük bir kısmı yürüme mesafesiyle ulaşılan Sal Yaylası'nı mutlaka seyahat planlarına dahil etmektedir. Çamlıhemşin'in Çinçiva köyü tarafından kullanılan yayla özellikle temmuz başından itibaren dolmaya başlar. Bazı yaylacılar ise ekim ayına kadar yaylada kalır.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

TRABZON YAYLALARI

KARADENİZİN ÖZELLİKLERİ

GİRESUN'DA GEZİLECEK YERLER